Geschiedenis

Hilgelandermusikanten.nl

Geschiedenis

 

 

In 1976 waren er in Meddo enkele muzikanten van muziekvereniging St. Jan, die zonder dirigent muziek gingen maken op kermissen en partijen.

 

Ze noemden zich destijds "Het Opraapcombo". Na enkele jaren in die samenstelling te hebben gespeeld, werd het allemaal wat serieuzer en werd de naam veranderd in de "Opraapkapel". Inmiddels werd Hugo Klein Severt aangetrokken als dirigent en bleek de juiste man op de juiste plaats om de kapel te leiden. Een sereuze man met verstand van muziek. In 1982 werd aan een concours deelgenomen en de Opraapkapel ging met het hoogst aantal punten en de eer strijken. Een geweldig succes. De kapel werd steeds verder uitgebouwd en versterkt en in 1984 werd de naam veranderd in De Hilgelander Musikanten, vernoemd naar het recreatiemeer Het Hilgelo in de buurtschap Meddo bij Winterswijk. Hugo Klein Severt bleef dirigent en bracht naast hoge muzikaliteit ook meer showaspecten in het programma. Regelmatig werd deelgenomen aan concoursen en wedstrijden en werd promotie afgedwongen naar de Topklasse. Begin jaren 90 werd de kapel uitgebreid met een klarinet-sectie waarmee zowel de klankkleur als het concertprogramma kon worden verbeterd.

 

Van 1999 tot 2005 werd de kapelleiding overgenomen door Benniet ter Heide, die met zijn gevoel en opvatting van de Egerlander-muziek, de kapel tot grote successen leidde. Sinds september 2005 staat de kapel onder leiding van John Wagenvoort.